måndag 3 oktober 2016

Hur du gör din egen hårdost


Det är inte så svårt som man kan tro, ost har man gjort i alla tider det är först nu vi har glömt bort detta hantverk .
Så här gör jag. använd helst Opastöriserad mjölk om du får tag på det.
Min ost
 
Du behöver:

Stor 10 l kastrull eller större
1 liter Bollnäsfil,
10 l opastöriserad mjölk / eller vanlig pastöriserad mjölk och Bollnäsfil
2 msk löpe Finns på affären eller apoteket.
1 lång slev
termometer
Bärsil ställning – duk eller ett örngott
salt

Använd opastöriserad mjölk
Men om du inte får tag på det ta vanlig pastöriserad mjölk och tillsätt en liter Bollnäsfil och låt allt stå framme över natten i rumstemperatur innan du värmer upp mjölken till 37 grader nästa dag.

 
Opastöriserad mjölk direkt från kossan, Värm mjölken till 37 grader (Spenvarm) Använd en bra termometer. rör om tillsätt 1 msk ostlöpe rör om och låt stå i ca 45 min

Då skiljer sig ostmassan och vasslan åt. Det blir inte stor ost som flyter runt i vasslan, som bara är att slänga (förr bakade man på vasslan  men vem har tid med sånt !)

När massan är fast ta en lång kniv och skär 2 cm genom ostmassan så du får ett rutmönster, vänd försiktigt med slev runt staplarna och skär dom i små kuber ca 2X2 cm

Värm upp ostmassan och vasslan till 37 grader igen och stäng plattan.

Med en hålslev tar du upp ostmassan ur kastrullen och låt den rinna av i silduken som du har över en bunke. Det kommer att rinna av mycket vassla.

Salta ostmassan Lite efter smak och tycke !

Lägg ett fat överst och en tyngd som pressar ut det sista och formar osten.

Efter en timme när det slutat att droppa ta ur osten och salta ytan vik in den i en bomullshandduk och lägg den på ett fat i rumstemperatur. Vänd ofta osten första dagarna och byt handduk om den blir för blöt.

Efter en vecka kan man ställa den lite svalare men inte kylskåpskall ca 16 grader öppna duken och kolla så den inte möglar, skrapa bort det och pensla med lite sprit och salta.

Låt den stå i 5 eller 6 veckor innan du smakar Ju längre desto bättre.
Jag ska köpa sylt parafin och doppa osten i få se om det funkar.
 
Var inte rädd att prova egna varianter , det är inte så invecklat som man tror. Det är på misstagen man får nya sorter, nya smaker.
Västerbottensost kom enligt legenden till av en slump i slutet av 1800 talet när mejerskan Ulrika Eleonora Lindström jobbade ensam i  mejeriet i Burträsk Hon var tvungen att avbryta arbetet med osten för andra sysslor; vissa rykten gör gällande att dessa sysslor skulle ha med kärlek att göra. Detta medförde att ostmassan svalnade och värmdes i flera omgångar och resultatet blev inte som det var tänkt. Den gav betydligt längre hållbarhet än någon annan nordlig ost hade, en ny karamelligt nötig smak och en krispig konsistens. välsmakande och osten blev en succé runt om i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.