torsdag 14 december 2023

Recept på Plum Pudding

 Christmas Pudding eller   Figgy Pudding som den kallas

Jag gör min engelska plumpudding varje jul Det är min tradition. Det doftar ljuvligt i köket när jag ångkokar den stora puddingen i vattenbad i ca 8 timmar, Jag brukar göra en stor pudding som fyller en 2 liters rostfri bunke.

Gör du en mindre så tar det ca 4 timmar Den är klar när puddingen ser mörk och fast ut och helt genomkokt.

 Ta upp den ur vattenbadet och låt kallna, vänd den sedan på en tallrik Låt den stå med formen som lock i kylskåp i en vecka och mogna innan servering,

 Gör en vaniljsås och garnera med en bit järneks kvist eller något annat grönt.Serverat med en liten klick grädde, en fruktig mustig Julkaka som är gjord med tålamod och överblivna råvaror från julbak.

 Det är mycket bestyr under några dagar men det är det värt.


                                            Recept på  Plumpudding

Ingredienser: Ta vad du tycker om, det är inte så noga

 

2 dl Rom eller något annan sprit (har gjort en snällare barnvariant på julmust supergott)

2 dl russin

3 dl korinter/cocktail bär, syltade apelsinskal eller några andra torkade frukter som du hittar

8 fikon

4 dl bröd smulat Rester av sockerkaka, vörtbrödskanter, mm

1dl vetemjöl

2 dl brun farin

500 g smör eller margarin

1/2 dl mjölk

6 ägg

1 tsk bakpulver

1 dl ljus sirap eller lönnsirap

saften ifrån 1 citron eller apelsin

1 tsk salt

1 tsk mald kanel

1 tesked mald nejlika

1/2 tesked kryddpeppar

1 tsk mald ingefära

Lite riven muskot

Och massor utav julmusik under hela tiden

                                              Vecka 1

 

                      Jag samlar i en bunke en massa torkat frukt en vecka innan kokning

                                                       Ta vad du tycker om, det är inte så noga

        Gillar du inte apelsin skal eller coctail bär  så hoppa bara över det och har i någon annan frukt
                                                                Russin är gott 
                           Fikon skär jag ner i mindere bitar (ta bort den lilla hårda kvisten)
                                       Nu häller jag på ROM/ eller Wiskey eller Julmust Ta vad du tycker.
                                                             Klunk- Klunk- Klunk 
                                                 Låt det dra i en vecka med lock  


                                                Vecka 2

                                           Tillsätt bröd/en bit sockerkaka/trasiga kakor mm
Rör ner ägg, kryddor,mjölk, smör, mjöl till en tjock fast smet blir den för lös tillsätt lite skorpsmulor citron,socker/sirap, bakpulver.
                Fyll en smörad rostfri bunke med smeten och knyt fast ett smörpapper eller en bit folie
      Lägg ett pepparkaks mått i botten på en stor kastrull och säng ner bunken i vattenbadet
Låt vattnet som är fyllt en bit upp på sidan sjuda på 3an i 8-10 timmar med lock, häll hela tiden på nytt vatten, åk inte bort eller lägg dig och sov under tiden så det kokar tort .
                             NU kollar du om den är jämnt bakad  Brukar vara lösare i mitten 

Koka den längre eller slutbaka den en timme i ugn på 150 gradet så den blir jämn i mitten (brukar bli så på riktigt stora Plumpuddingar)

Nu vänder du upp din pudding upp på ett fat


Serverat med en liten klick grädde och så har du en fruktig mustig Julkaka som är gjord med tålamod och överblivna råvaror från julen.
Recept på Vaniljsås

1 Vaniljstång 

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk 

4 äggulor 

1 dl strösocker 


  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i mjölken tillsammans med vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och frys in den i en påse (mycket smak kvar ) låt mjölken svalna .
  2. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan bunke. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll sedan  äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme utan att koka då skär den sig. under vispning tills den tjocknar.  Kyl såsen innan du serverar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.