Christmas Pudding eller Figgy Pudding som den kallas
Jag gör min engelska plumpudding varje jul Det är min tradition. Det doftar ljuvligt i köket när jag ångkokar den stora puddingen i vattenbad i ca 8 timmar, Jag brukar göra en stor pudding som fyller en 2 liters rostfri bunke.
Gör du en mindre så tar det ca 4 timmar Den är klar när
puddingen ser mörk och fast ut och helt genomkokt.
Ingredienser: Ta vad du tycker om, det är inte så noga
2 dl Rom eller något annan sprit (har gjort en snällare
barnvariant på julmust supergott)
2 dl russin
3 dl korinter/cocktail bär, syltade apelsinskal eller några andra torkade frukter som du hittar
8 fikon
4 dl bröd smulat Rester av sockerkaka, vörtbrödskanter, mm
1dl vetemjöl
2 dl brun farin
500 g smör eller margarin
1/2 dl mjölk
6 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl ljus sirap eller lönnsirap
saften ifrån 1 citron eller apelsin
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tesked mald nejlika
1/2 tesked kryddpeppar
1 tsk mald ingefära
Lite riven muskot
Och massor utav julmusik under hela tiden
Vecka 1
Jag samlar i en bunke en massa torkat frukt en vecka innan kokning
Ta vad du tycker om, det är inte så nogaGillar du inte apelsin skal eller coctail bär så hoppa bara över det och har i någon annan frukt
Russin är gott
Fikon skär jag ner i mindere bitar (ta bort den lilla hårda kvisten)
Nu häller jag på ROM/ eller Wiskey eller Julmust Ta vad du tycker.
Klunk- Klunk- Klunk
Låt det dra i en vecka med lock
Tillsätt bröd/en bit sockerkaka/trasiga kakor mm
Rör ner ägg, kryddor,mjölk, smör, mjöl till en tjock fast smet blir den för lös tillsätt lite skorpsmulor citron,socker/sirap, bakpulver.
Fyll en smörad rostfri bunke med smeten och knyt fast ett smörpapper eller en bit folie
Lägg ett pepparkaks mått i botten på en stor kastrull och säng ner bunken i vattenbadet
Låt vattnet som är fyllt en bit upp på sidan sjuda på 3an i 8-10 timmar med lock, häll hela tiden på nytt vatten, åk inte bort eller lägg dig och sov under tiden så det kokar tort .
NU kollar du om den är jämnt bakad Brukar vara lösare i mitten
1 Vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
1 dl strösocker
- Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i mjölken tillsammans med vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och frys in den i en påse (mycket smak kvar ) låt mjölken svalna .
- Vispa äggulor och socker pösigt i en annan bunke. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll sedan äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme utan att koka då skär den sig. under vispning tills den tjocknar. Kyl såsen innan du serverar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.