lördag 2 juni 2018

En gång gnagde vi på allt

Vi hade det knapert förr, det lär man förstå. Men detta är inte gott.
Med reservation att det fortfarande finns några som fortfarande äter detta och älskar att tala om  hur gott det är efter varje tugga .

Paltbröd med fläsk. Smakar som du har svår tandköttsblödnig och känslan av slemmigt frysskadat blött bröd på tungan är påtaglig.




INGREDIENSER:
1 förpackning paltbröd
vatten
salt (ca 1-2 tsk per liter vatten)
kryddnejlikor (ca 5 st per liter vatten)
matolja
ljus sirap
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp lätt saltat vatten tillsammans med kryddnejlikorna.
2. Häll lite matolja i kokvattnet så klistras inte brödbitarna ihop.
3. Bryt brödet i mindre bitar, lägg i och koka i 8-10 minuter.
4. Häll över det kokta brödet i ett durkslag
5. Låt vattnet rinna av ordentligt.
6. Se till så att inga kryddnejlikor finns kvar i brödet.
7. Ringla över och smaksätt med några matskedar ljus sirap.
8. Servera på traditionellt vis med knaperstekt rimmat fläsk och en vanlig vitsås.
 https://favoritrecept.blogspot.com/2007/03/paltbrd.html



Inokta grisfötter (Ätes med händerna)


En kall rätt där broskbitarna är påtaglig och okryddad  naturlig fläskgele som du sörplar i dig som om det vore en kräfta.Grisfötter ger en kraftig smak av svin.


Ingredienser
1 delad grisfot
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
En massa salt (typ 2 msk)
Rödbetor
Gör så här

Raka fötterna fri ifrån hår med en vanlig engångshyvel. skrubba och skölj halvorna väl. 
och lägg dem i kallt vatten i två timmar.
http://kaffekokarkokboken.blogg.se/2011/february/grisfot-med-grisfotsgele-och-rodbetor.html

Lägg grisfötterna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock 3−4 timmar.
Grisfötterna är klara när köttet är mjukt och lossnar från benen. Låt dem kallna i spadet, som kommer att stelna till gelé.
Servera grisfötterna med rotmos, rödbetor och/eller rödkål. Det är gott att droppa lite ättika över som smaksättning.
Tips 1:
De kokta grisfötterna kan gratineras i 200° ugn med ett täcke av senap och ströbröd.
Tips 2:
Gör en grisfotsaladåb, en klassiker på julbordet. Plocka bort de största benen medan grisfötterna är varma. Lägg fötterna med skinnsidan utåt i en skål. Sila spadet. Häll på kokspad tills fötterna är täckta. Ställ skålen kallt. Aladåben stelnar av det naturliga gelatinet i spadet. 







































tisdag 29 maj 2018

Visst är det konstigt hur det har blivit

Mats Jansson säger
Telefånen
Vi är uppkopplade med mobilen dygnet runt, bär med den överallt, Men när det ringer står vi där och tittar på numret och vågar inte svara ! 
'



lördag 26 maj 2018

En skål smågodis.

Leigh Snowden och Natalie Wood

Nu är det lördag och vi sitter hemma och myser med en skål smågodis.

Det är lyx. När jag var liten fick jag stå bakom en glasruta på tå och peka på smågodis som jag ville ha och säga hur många av den sorten som kvinnan på andra sidan skulle lägga ner i påsen .
Med stort tålamod och med en tång lade hon ner smågodis i en papperspåse.
-Två st tefat, 3 st gummibjörnar...nej tre gummibjörnar, och en lakrits-snurra och 3 st harlortar...  Hur mycket har jag kvar nu ?

tisdag 22 maj 2018

Finland, en resa i Maj

Ett smakprov ur barskåpet

Nette kollar alla broschyrer

Room 11711 is oure home

Fashion street

Fish and Ships


Det är så god mat

Vi väntar på Pandan

När kommer Pandan ?

Pandan är här 

Lite kvälls shopping innan showen

Som i sången  "Sol,Vind och ...Öl"

Vad hade han på galejan att göra ?

Kasta loss,nu seglar vi !

Vi åker förbi farliga grund ...Här har vi Dödens ö !

Sun-deck

Voge


Vad har vi gjort !

Ett Underbart fat av skaldjur

Efter maten är det dags för vila.

Och vattnet låg lugnt på hela resan

Ljuvligt att blunda och segla bort en stund.



Uppkopplade Japaner dominerade på resan
















Lyckligaste dagen i mitt liv

När man kommer hem och ser på sina semesterbilder