onsdag 13 juni 2018

Mera ljus över Månkarbo



Ett grävande reportage av Matts Jansson
Dom gräver i Månkarbo igen.


Bredbandet har nyligen grävts ner i Månkarbo och nu hörde jag att det är Tärnjö som ska få sina vägar och diken uppgrävda. Ibland blev allt svart då elledningen grävds av. 
-Vi får räkna med en viss driftstörning, sade dom.


Sedan ska det fyllas igen och lappas och lagas också .Det tog tid innan vi fick vägarna körbara .Dom riktigt drog på att fylla igen och asfaltera . Nu hoppas vi att allt ska fungera också.
-Vi får räkna med en viss driftstörning, sade dom. 
Bildresultat för spade

Men det är inte första gången det grävs i Månkarbo.

På 40 talet grävdes elledningen ner till gatubelysningen ”Mera ljus över Månkarbo”

Då grävde Elon Kolm och Axel Jansson för hand och bra blev det.

Elon Kolm och Axel Jansson



Elon Kolm och Axel Jansson






måndag 11 juni 2018

Inför skolavslutningen

Det är massor att göra idag, för det är skolavslutningen imorgon och efter det SOMMARLOV för alla barnen.

Musiken ska fixas , lokalen ska öppnas upp och ställas i ordning.

 Ljudutrustningen ska kopplas upp och provas, alla sånger ska provsjungas .



Dom två allergifria körsbärsträden med silkespappersblommor ska på något vis köras ner till lokalen.


Flaggan ska provhissas.
Det ser bra ut ,
                                    nu... är det snart sommarlov.

torsdag 7 juni 2018

May the force be with you.

En årlig tradition på skolan är "den stora fotbollsmatchen" lärare mot 6an ! Vi ägde planen i ungefär 2 sekunder sedan krossade 6orna  oss totalt.
10 - 1 efter 20 min . Bollrädd som jag är så tog jag på mig målvaktsskydd ifrån framtiden .
Viktlös
 Fotboll på Tallbacksskolan


tisdag 5 juni 2018

söndag 3 juni 2018

Utanför min dörr finns det en skog

Var på en morgon promenad i skogen som ligger alldeles inpå där vi bor. Det är få förunnat att bara kunna öppna dörren och promenera rakt ut i skogen.



Att bo så här nära naturen är en rikedom som jag värdesätter.

Det var riktigt skönt att komma undan solen i dag . Där i min lilla skog hittade jag svalka och gårdagens regn hade dröjt sig kvar där ibland dom täta buskarna och mossan bredvid stigen.
 Chodsky pez,

Ghost söker svalka i den täta skogsvegetationen

Nära till skogen...om än så liten.
Skogen har varit större , nu är det bebyggelse och åkrar runt om . Så det är bara en liten orörd skogstäppa kvar. Men naturen tar alltid tillbaka vad som är sitt ,  jag känner växtkraften när jag står där ibland träden. Den är stark.
Dofter, ljud, skogen är full av spännande saker

Den gamla stigen där jag och hunden Jerome hittade mynt ifrån 1803 Historien om hunden som kan hitta skatter  berättar om en helt annan tid .
Mynt i den gamla stigen hittade av vår gamla schäfer

Jerome gräver fram mynt i marken
Fast någon påstår att det är hans skog, försöker sig på att gallra på vissa ställen.
Men det bryr sig inte skogen sig om . Den är sammankopplad med alla skogar och har en gemensam naturkraft.
Ghost hör något prassla i vegetationen  och då ser vi  en ekorre som kilar upp i tallen

När motorsågen tystnar och traktorn slutar riva i marken så sträcker sig skogen på sig och tar igen det som är sitt.
Stigen jag följer

Är det foto dags igen...kom igen nu !




lördag 2 juni 2018

En gång gnagde vi på allt

Vi hade det knapert förr, det lär man förstå. Men detta är inte gott.
Med reservation att det fortfarande finns några som fortfarande äter detta och älskar att tala om  hur gott det är efter varje tugga .

Paltbröd med fläsk. Smakar som du har svår tandköttsblödnig och känslan av slemmigt frysskadat blött bröd på tungan är påtaglig.




INGREDIENSER:
1 förpackning paltbröd
vatten
salt (ca 1-2 tsk per liter vatten)
kryddnejlikor (ca 5 st per liter vatten)
matolja
ljus sirap
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp lätt saltat vatten tillsammans med kryddnejlikorna.
2. Häll lite matolja i kokvattnet så klistras inte brödbitarna ihop.
3. Bryt brödet i mindre bitar, lägg i och koka i 8-10 minuter.
4. Häll över det kokta brödet i ett durkslag
5. Låt vattnet rinna av ordentligt.
6. Se till så att inga kryddnejlikor finns kvar i brödet.
7. Ringla över och smaksätt med några matskedar ljus sirap.
8. Servera på traditionellt vis med knaperstekt rimmat fläsk och en vanlig vitsås.
 https://favoritrecept.blogspot.com/2007/03/paltbrd.html



Inokta grisfötter (Ätes med händerna)


En kall rätt där broskbitarna är påtaglig och okryddad  naturlig fläskgele som du sörplar i dig som om det vore en kräfta.Grisfötter ger en kraftig smak av svin.


Ingredienser
1 delad grisfot
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
En massa salt (typ 2 msk)
Rödbetor
Gör så här

Raka fötterna fri ifrån hår med en vanlig engångshyvel. skrubba och skölj halvorna väl. 
och lägg dem i kallt vatten i två timmar.
http://kaffekokarkokboken.blogg.se/2011/february/grisfot-med-grisfotsgele-och-rodbetor.html

Lägg grisfötterna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock 3−4 timmar.
Grisfötterna är klara när köttet är mjukt och lossnar från benen. Låt dem kallna i spadet, som kommer att stelna till gelé.
Servera grisfötterna med rotmos, rödbetor och/eller rödkål. Det är gott att droppa lite ättika över som smaksättning.
Tips 1:
De kokta grisfötterna kan gratineras i 200° ugn med ett täcke av senap och ströbröd.
Tips 2:
Gör en grisfotsaladåb, en klassiker på julbordet. Plocka bort de största benen medan grisfötterna är varma. Lägg fötterna med skinnsidan utåt i en skål. Sila spadet. Häll på kokspad tills fötterna är täckta. Ställ skålen kallt. Aladåben stelnar av det naturliga gelatinet i spadet.