fredag 9 oktober 2015

Nu är det dags för pumpapajen från 1936


Den doftar av hösten och har en liten försmak av julens alla kryddiga smaker.

 
 Skrämmande gott !
The Settlement Cook Book

 
Vi bara älskar denna lena saftiga paj gjord på den brandgula ”halloween” pumpan,där man skär ut ögon, näsa, mun, och sätter ett ljus i nu i oktober.
The Settlement Cook Book

Här är mitt recept på Pumpapaj som jag använt sedan 70 talet, ett recept från The Settlement Cook Book 21 upplagan 1935. Långt innan Google sök eller recept.nu.
Pumpapaj
Pumpapaj
Ingredienser
Pajdeg 1

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g Smör

1 äggula

Eller
Pajdeg 2
75 g smör eller margarin
150 g digestivekex (10 st)

Blanda ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Förgrädda Digestive degens pajform lite .
Fyllning:

5 dl grovhackad pumpa
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
Lite riven muskot
1 krm salt
I tsk bakpulver
3 msk vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Mixa pumpan till puré, är den för hård förväll bitarna i vatten 3 min, brukar inte behövas. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kallna. Sikta över lite florsocker och servera med vispad grädde.

2 kommentarer:

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.