torsdag 30 augusti 2018

Flygdagen i Uppsala var helt enkelt underbar

I dag ska vi på flygfest
Jag börjar dagen med lite kaffe och ordnar upp i mitt privata glaskåp med flygprylar ifrån F 16 tiden i Uppsala
Kungliga Upplands Flygflottilj 1943-2003 


 Säkerhetsmatrialverkstaden SÄK-MAT Uppsala garnison F 16

  Knivar,nödredskaps set,klockor,glasögon,mm

Viggen i skinn, Tavla av Matts Jansson

Nu ska jag återvända till min gamla arbetsplats . Där jag jobbade med Piloternas personliga säkerhetsutrustning. Hjälm,Mask,G-dräkten.Flytväst,Fallskärm och Den den vattentäta Isolerdräkten.
Nu måste vi åka ropar Nette Sluta pippla i skåpet ! Det kommer bli mycket folk idag .

                          Jag riktigt längtar efter motorbuller så plopparna får ligga kvar hemma.
                               Att känna flygplanens jetmotorer vibrera i bröstet är nästan som djuv musik.
                             
Vi åker redan kl 8 för idag blir det mycket folk på Ärna flygfält i Uppsala
 där en gång Flygflottiljen F 16 låg.

Kl 8 20 körde vi in genom grindarna Här var min arbetsplats i över 10 år och det känns lite sentimentalt. Som att komma hem igen. Doften, ljuden och dom långa flygbanorna.

Köerna var långa till maten ca 2 timmar Och en papptallrik Kebab kostade 150 kr! Så vi hoppade ur och gick upp mot Hangaren där dubbelkorv med bröd kostade 30 kr. och kön till ketchup och senapen bara tog 10 min.

Det var bara att sätta sig ner på dom nyklippta gräsmattorna och titta på föreställningen högt upp i luften.
Sätter mig på span och väntar på nästa flygplan
Matts 2018 Ärna flygfält Uppsala

När vi gick på landningsbanorna minns jag när jag under 80 talet gjorde lumpen i Norrtälje som signalist.
Matts 1980 Lv3 Norrtälje

En natt under en större veckoövning skulle vi resa stabställt och dra telefonledningar till och från stridsledningen. Då plötsligt fick vi orden att riva lägret och lasta lastbilarna. Mitt i natten sitter vi på täckta lastbilsflak och vet inte vart vi åker. 

Vi brakar rakt in på F16 området och det är först när vi hör flygplanen starta som vi förstår att vi är på en flygplats.

Där reser vi i mörkret 12 manna tälten med Viggen som landar och startar omkring oss ute på fältet. Från cockpit kommer ett grönskimrande ljus och bränslet i motorn förbränns med ett öronbedövande vrål Två flygplan tänder upp sina efterbrännkammare och lämnar startbanan.
En kulle som kallas för Sibirien på sidan av flygfältet  står vi och ser viggens navigationsljusen blinka Flygbansljus omkring oss  och nu ska jag ut med en lång rulle telefontråd på ryggen för att koppla ihop stabstältet med stridsledningen några kilometer bort.
Foto Louise Levin Bild på Jas gripen
 (Turbojetmotor avsedd för militärflygplan, med tänd Efterbrännkammare EBK är användbar i situationer där en tillfällig ökning av dragkraften önskas. Som exempel kan nämnas start från korta startbanor, undanmanövrer i strid, och genskjutning av fienden)
EBK på JAS
Trött och sliten bestämmer jag mig för att ta den korta vägen. och istället för att gå runt start/landnings banan så genar jag rakt över banorna. Jag sneglar mot flygledartornet och hoppas ingen ska se mig. I skydd av mörkret springer jag ut och fäster tråden med jämna mellanrum med spik och hammare i asfalten.  
Sambandet upprättat Hörbarhet 5a och snart är jag hemma i tältet. Jag anmäler mig att själv dra in tråden när det blir dags och 7 på morgonen bryter vi läger och jag går ut för att dra upp alla spikar och veva in telefonledningen på rullen som jag nu hade uppspänd på magen.
Detta var inte något jag berättade när jag 8 år senare började jobba på Flottiljen.

Nu är jag glad
Idag är det 15 år sedan Upplands flygflottilj, F 16, i Uppsala lades ned. Den sista flygningen skedde drygt en vecka tidigare, den 11 december 2003
Foto Michaela Hasanovic

Den sista flygningen med JA 37 Viggen hade skedde den 16 oktober. Då flögs flottiljens sista Viggen till Halmstad för demontering och återvinning. Pilot vid denna sista flygning med ett jaktflygplan från F 16 var flygchefen överstelöjtnant Jan-Olov Persson.


Gratis inträde, 30,000 parkerings platser , ca 120 000 besökare , Gratis bussar som gick från Uppsala station tur och retur med 90 sekunders intervall. Namn och adressarmband till alla barnen, 40 st matvagnar och öronproppar till alla.
Väldigt bra ordnat med militärisk säkerhet.'

Nette och Militärpolisen

2 kommentarer:

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.