lördag 20 december 2014

Panik på Gränby

Panik på Gränby köpcentrum i Uppsala  hur mycket folk som helst, trängsel, ilska, svett och alla var ute efter samma sak,
Julfrid, och billig skinka.
Jag kände bara efter en timme hur jag behövde få sätta mig och vila.
Jag ringde Nette som redan satt på fiket en trappa upp och åt en bit tårta.
Hjälp jag klarar inte detta, inte en meter till utan att jag får en kopp kaffe och något att äta .

Nu mår jag bättre och är på väg nerför rulltrappan för att hitta den där perfekta julklappen.

tisdag 16 december 2014

16

Lucka 16 öppnas nu och bakom den  finns jul stress , granbelysnings uppsättning och  en stilla kopp kaffe med en lussebulle  på kvällen 

.Hejsan, hoppsan, fallerallera!
När julen kommer ska varenda unge vara glad!
hejsan, hoppsan, fallerallera!
När julen kommer ska varenda unge vara glad!

lördag 13 december 2014

Tallbacksskolan och musikhjälpen

<iframe width="100%" height="150" src="http://sverigesradio.se/embed?url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Fartikel.aspx%3Fprogramid%3D114%26artikel%3D6034591" frameborder="0"></iframe>


torsdag 11 december 2014

Salta in en skinka


Nu har vi äntligen saltat in skinkan, i år blev det en 10 kilos benfri skinka,
Gnid in skinkan med 4 msk av salt och socker,
Låt ligga svalt över natten
Koka upp vattnet med resten av saltblandningen. Skumma vid behov. Låt den kallna helt.
Till 5 liter vatten
½ matsked salpeter (eller 1 msk salpetersalt) Vill man inte ha nitrit utesluts salpetern – skinkan blir då gråare.

6 dl fint salt (Jodfritt)
1 dl socker
Sedan binder jag ihop skinkan med ett kraftigt bomulls snöre, Svålen ska sitta kvar. 

Häll den kalla lagen över skinkan. Lägg på en tyngd så att skinkan hålls nere. Kärlet i vårat fall en storplast tunna för hundmat med lock.
Låt skinkan ligga i blöt i minst 14 dagar. Låt den stå svalt.
Jag längtar.

Förr så åts inte skinkan till jul utan saltades ned och torkades till nästa sommar.Det var under det sena 1800- talet som rimmad skinka kom in i julfirandet, med ett dekorationsspjut. Eller som vi säger i dag ,en helt vanlig skinkpinne.

Skinkpinne EPA Hygienförpackning Storlek ca. 37 cm lång. För bara 1:65 kr .

Tror du på ett liv efter jul, ligga på ett julbord är inte kul..


måndag 8 december 2014

Månljus i Månkarbo

På en kvällspromenad i månljus straxt före ovädret som ska komma.

fredag 5 december 2014

Min Julpudding


Flour of England, fruit of Spain, 
Met together in a shower of rain; 

Put in a bag tied round with a string; 
If youll tell me this riddle, 
Ill give you a ring.

A Plum Pudding

Jag pysslade lite med min pudding i dag, under hela november/dec har jag haft en burk i köket med lite konjak och whisky i botten , 

där har jag då och då lagt i sånt som  blir över under julbestyren i köket , som tex som russin ,mandlar,fikon,torrt bröd, och en påse torkat papaya, mm

Nu var det dags att blanda i ägg mjöl kryddor , hälla smeten i en form och koka den i ett vatten bad ca 4 timmar.




Sedan ska den vila i kylskåpet i en vecka och mogna.
Jag värmer den vid servering i mikro och häller på en matsked rom/konjak/whisky och tänder på
Garnerar med en järneks kvist.pudra över lite florsocker

Serverat med en liten klick grädde , en fruktig mustig Julkaka som är gjord med tålamod och överblivna råvaror från julen.

 Plumpudding


Ingredienser

Gör så här


  1. Stjälp upp puddingen på ett serveringsfat. Värm puddingen . Häll  på konjaken på puddingen och tänd på med en tändsticka. Servera puddingen med vispgrädde
  2. Blanda konjaken med russin och korinter och låt stå några tim.
  3. Hacka samman bröd, vetemjöl, farin och matfettet, i små tärningar.
  4. Tillsätt äggen och sirapen och rör ihop till en smet. Blanda i russin och korinter med konjaken, mandel, apelsinskal och kryddor.
  5. Häll smeten i en väl smord hör form, ca 1 1/2 liter (för 8 port). Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i en gryta med sjudande vatten. Låt puddingen sjuda ca 3 tim.
  6. Kontrollera med en sticka att puddingen stannat och inte kladdar. Ta upp och låt puddingen kallna i formen. Låt puddingen stå i kylskåpet ca 1 vecka innan den ska ätas för att mogna.

onsdag 3 december 2014