Nu har vi äntligen saltat
in skinkan, i år blev det en 10 kilos benfri skinka,
Gnid in skinkan med 4 msk
av salt och socker,
Låt ligga svalt över natten
Låt ligga svalt över natten
Koka upp vattnet med
resten av saltblandningen. Skumma vid behov. Låt den kallna helt.
Till 5 liter vatten
½ matsked salpeter (eller 1 msk salpetersalt) Vill man inte ha nitrit utesluts salpetern – skinkan blir då gråare.
6 dl fint salt (Jodfritt)
1 dl socker
½ matsked salpeter (eller 1 msk salpetersalt) Vill man inte ha nitrit utesluts salpetern – skinkan blir då gråare.
6 dl fint salt (Jodfritt)
1 dl socker
Sedan binder jag ihop skinkan med ett
kraftigt bomulls snöre, Svålen ska
sitta kvar.
Häll den kalla lagen över skinkan. Lägg på en tyngd så att skinkan hålls nere. Kärlet i vårat fall en storplast tunna för hundmat med lock.
Låt skinkan ligga i blöt i
minst 14 dagar. Låt den stå svalt.
Jag längtar.
Förr så åts inte skinkan till
jul utan saltades ned och torkades till nästa sommar.Det var
under det sena 1800- talet som rimmad skinka kom in i julfirandet, med ett
dekorationsspjut. Eller som vi säger i dag ,en helt vanlig skinkpinne.
Skinkpinne EPA Hygienförpackning Storlek ca. 37 cm lång. För bara 1:65 kr . |
ja de flesta köper nog färdig kokt numera :) skinka är så gott
SvaraRadera