lördag 2 juni 2018

En gång gnagde vi på allt

Vi hade det knapert förr, det lär man förstå. Men detta är inte gott.
Med reservation att det fortfarande finns några som fortfarande äter detta och älskar att tala om  hur gott det är efter varje tugga .

Paltbröd med fläsk. Smakar som du har svår tandköttsblödnig och känslan av slemmigt frysskadat blött bröd på tungan är påtaglig.




INGREDIENSER:
1 förpackning paltbröd
vatten
salt (ca 1-2 tsk per liter vatten)
kryddnejlikor (ca 5 st per liter vatten)
matolja
ljus sirap
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp lätt saltat vatten tillsammans med kryddnejlikorna.
2. Häll lite matolja i kokvattnet så klistras inte brödbitarna ihop.
3. Bryt brödet i mindre bitar, lägg i och koka i 8-10 minuter.
4. Häll över det kokta brödet i ett durkslag
5. Låt vattnet rinna av ordentligt.
6. Se till så att inga kryddnejlikor finns kvar i brödet.
7. Ringla över och smaksätt med några matskedar ljus sirap.
8. Servera på traditionellt vis med knaperstekt rimmat fläsk och en vanlig vitsås.
 https://favoritrecept.blogspot.com/2007/03/paltbrd.html



Inokta grisfötter (Ätes med händerna)


En kall rätt där broskbitarna är påtaglig och okryddad  naturlig fläskgele som du sörplar i dig som om det vore en kräfta.Grisfötter ger en kraftig smak av svin.


Ingredienser
1 delad grisfot
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
En massa salt (typ 2 msk)
Rödbetor
Gör så här

Raka fötterna fri ifrån hår med en vanlig engångshyvel. skrubba och skölj halvorna väl. 
och lägg dem i kallt vatten i två timmar.
http://kaffekokarkokboken.blogg.se/2011/february/grisfot-med-grisfotsgele-och-rodbetor.html

Lägg grisfötterna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock 3−4 timmar.
Grisfötterna är klara när köttet är mjukt och lossnar från benen. Låt dem kallna i spadet, som kommer att stelna till gelé.
Servera grisfötterna med rotmos, rödbetor och/eller rödkål. Det är gott att droppa lite ättika över som smaksättning.
Tips 1:
De kokta grisfötterna kan gratineras i 200° ugn med ett täcke av senap och ströbröd.
Tips 2:
Gör en grisfotsaladåb, en klassiker på julbordet. Plocka bort de största benen medan grisfötterna är varma. Lägg fötterna med skinnsidan utåt i en skål. Sila spadet. Häll på kokspad tills fötterna är täckta. Ställ skålen kallt. Aladåben stelnar av det naturliga gelatinet i spadet. 







































tisdag 29 maj 2018

Visst är det konstigt hur det har blivit

Mats Jansson säger
Telefånen
Vi är uppkopplade med mobilen dygnet runt, bär med den överallt, Men när det ringer står vi där och tittar på numret och vågar inte svara ! 
'



lördag 26 maj 2018

En skål smågodis.

Leigh Snowden och Natalie Wood

Nu är det lördag och vi sitter hemma och myser med en skål smågodis.

Det är lyx. När jag var liten fick jag stå bakom en glasruta på tå och peka på smågodis som jag ville ha och säga hur många av den sorten som kvinnan på andra sidan skulle lägga ner i påsen .
Med stort tålamod och med en tång lade hon ner smågodis i en papperspåse.
-Två st tefat, 3 st gummibjörnar...nej tre gummibjörnar, och en lakrits-snurra och 3 st harlortar...  Hur mycket har jag kvar nu ?

tisdag 22 maj 2018

Finland, en resa i Maj

Ett smakprov ur barskåpet

Nette kollar alla broschyrer

Room 11711 is oure home

Fashion street

Fish and Ships


Det är så god mat

Vi väntar på Pandan

När kommer Pandan ?

Pandan är här 

Lite kvälls shopping innan showen

Som i sången  "Sol,Vind och ...Öl"

Vad hade han på galejan att göra ?

Kasta loss,nu seglar vi !

Vi åker förbi farliga grund ...Här har vi Dödens ö !

Sun-deck

Voge


Vad har vi gjort !

Ett Underbart fat av skaldjur

Efter maten är det dags för vila.

Och vattnet låg lugnt på hela resan

Ljuvligt att blunda och segla bort en stund.



Uppkopplade Japaner dominerade på resan
















Lyckligaste dagen i mitt liv

När man kommer hem och ser på sina semesterbilder


fredag 18 maj 2018

Räkost och bensin


Varför håller Räkosten i typ flera månader när en påse räkor klarar ett dygn bara ?

Varför får bensinbolagen hålla 1,500 i pant när vi tankar för 200 kr , och dra detta från kortet så att helgmaten man senare skulle inhandla uteblev. Vi får tillbaka pengarna efter helgen. Det blev ingen räkost till frukost imorgon.

Varför finner vi oss i detta ?
Och varför skapar detta inlägg så mycket bitter ilska , jag får överlägsna kommentarer ifrån anonyma personer" att vi inte har på vägarna att göra ", och om vi inte har kan lägga upp en buffert på kontot så borde vi inte äga en bil. mm

Vi bilägare Från och med 1 januari i år 2018 har Visa och Mastercard infört en ny rutin hos alla drivmedelsbolag i Sverige. Regelverket kallas AFD – Automatic Fuel Dispenser.
Det innebär att när kunden betalar med kort vid pumpen och tankar skickas en förfrågan till kortutgivande bank om att reservera upp till 1.500 kronor. Har kunden mindre än 1.500 kronor disponibelt reserveras summan man har på kortet istället. De nya reglerna ska säkra att det finns täckning på kontot för att tanka.  
Många frustrerade kunder har hört av sig till drivmedelsföretagen och berättat att summan ibland låsts i flera dagar efter tankningen.
OKQ8 svarar på kritiken i ett informationsmeddelande på sin hemsida och säger att beloppet som reserverats ska släppas inom några minuter efter att tankningen är avslutad. Om detta inte görs är det enligt OKQ8 kortutgivande bank som är ansvarig och man ska alltså kontakta sin bank för att de ska ta bort reservationen om den ligger kvar längre än den ska.?
Bilister har hört av sig till både bensinbolagen och till sina banker. Bensinbolagen säger att den som drabbats ska höra av sig till sin bank medan banken säger att felet ligger antingen hos dem eller hos bensinbolagen. Det är med andra ord lätt att som kund hamna mellan två stolar.
Banken kan ta bort reservationen men enligt vad vissa har fått erfara tar det fyra dagar att få den upphävd. Källa 
http://www.vibilagare.se/nyheter/nya-regler-vid-korttankning

lördag 12 maj 2018

Sverige har varit med 58 gånger !

Och ikväll ser vi på Melodifesten och äter gott tycker jag, och ni som inte vill kan väl äta något annat !

Det är få av mina vänner, bekanta eller andra man känner som  intresserar sig för Eurovision.
-TITTAR DU PÅ DET DÄR SKITEN! får man höra så fort jag nämner programmet.

Jag sitter nog ensam i hela Sverige ikväll . eller så är det många som ljuger att dom inte tittar,
för imorgon är det många som tycker att det var helt fel låt som vann.
Sverige  debuterade i musiktävlingen Eurovision song Contest  (ESC) 1958 och har till och med 2018 deltagit 58 gånger.

Jag skall i alla fall titta för den för den 50 gången och det ska bli spännande.


torsdag 10 maj 2018

Titta på Norska melodi Grand Prix "Varenda låt är bra "

Mycket bättre än Svenska mellon ! Här är det glädje och humor , glada upptempolåtar och inte en enda svår ballad med ett viktiga budskap.
Svenska mellon har blivit för svår för mig , för internationell anpassad   Vad kan slå utomlands ! med ett tungt täcke av ett världs samvete vilandes över många låtar. Humorn är borta och kvar finns ett larvigt manus utan poäng mellan låtarna.

Se hela här 



Bäst idag är Vidar Villa Moren din