Ny mattrend från utlandet "Köttbullar"
Vi jobbar med löpsedlar och bildhantering på skolan. Hur
skulle en löpsedel se ut om den var från 1700 -1800 talet ? Vilka rubriker
skulle vi se då?
Segerglädje ! Sverige
besegrar Ryssland vid Narva 1700.
Pesten härjar i
Stockholm flera döda.
Sverige i sorg
Carl von Linné Död i ett slaganfall, klockan åtta på morgonen den 10 januari Uppsala 1778
1799 Vintersmocka Extremt kall vinter, missväxt, dyrtid och
kravaller i flera städer !
1800 Sverige har nu
2,3 miljoner invånare.
Köttbullen nämns för första gången i tryck i Sverige är i Kajsa
Wargs kokbok från 1754 men den började inte ätas bland vanligt folk förrän i
mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade
arbetet.
Köttbullen i sig finns i många matkulturer och det är väl serveringen med gräddsås och lingon som sätter den svenska prägeln på maträtten.
Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot, I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök. Stora kokboken från 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.Källa https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttbullar http://blogg.scan.se/2010/03/17/kottbullens-historia/ |
onsdag 1 februari 2017
Köttbullen, en ny mattrend .
k förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blevnligunderlättade arbetet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.